Er zijn vaste activiteiten en door de leden georganiseerde activiteiten. Wil je zelf een uitstapje, activiteit, lezing of bijeenkomst organiseren: meld dat dan op ons emailadres: *protected email* en wij helpen je het te organiseren.
TERUGBLIK WORKSHOP GENEALOGIE:
De workshop van 26/1 j.l. onder bezielende leiding van Frans van Tongeren was een groot succes. Na een inleiding met de betekenis van de genealogische terminologie, doorspekt met anekdotes over Frans’ eigen zoektochten in de materie, ging iedereen voor zichzelf aan de slag. Opvallend was dat de meesten al een blocnote bij zich hadden met allemaal notities tot hoever ze waren gekomen. Waar men was vast komen te zitten kon Frans vaak hulp bieden en ook plenair tips geven. Zo kwam iemand erachter dat de naam van haar oma altijd verkeerd was geschreven en een ander dat een zeer vruchtbaar huwelijk pas na een paar jaar op gang was gekomen. Na een zeer geanimeerde middag werd besloten om over zes weken weer bij elkaar te komen voor een boost in de goede richting. Wij kijken uit naar het vervolg.
OPROEP OM EEN SMARTLAPPENKOOR OP TE RICHTEN:
Wij zoeken 20-50 enthousiastelingen. We gebruiken orkestbanden om ’t smartlappenkoor muzikaal te ondersteunen. 1 x per 14 dagen 1,5 uur oefenen!
MEDESTANDERS GEZOCHT VOOR MUSEUMBEZOEK
Eén van onze leden kwam met het idee om samen met andere Museumkaarthouders allerlei musea te bezoeken, met de trein. Wie heeft daar ook zin in? Meld je aan via het contactformulier of rechtstreeks via *protected email*.
KUNST AAN DE VECHT: Ontdek de leukste creatieve workshops en cursussen van Utrecht tot Muiden, van huiskamer tot atelier. Schilderen, fotograferen, tekenen, dansen, schrijven,…. Kijk voor de actuele agenda op https://www.kunstaandevecht.nl/
9 Januari Ventoux (Nederland, 2015, 1:44 uur) Ventoux is een verfilming van het gelijknamige boek van Bert Wagendorp. Het verhaal draait om vijf jonge mannen die besluiten om op hun racefiets de Mont Ventoux te beklimmen. Ze worden hierbij ondersteund door Laura, een beeldschone jonge vrouw die in een spontane bui besluit met de jongens mee te reizen naar Frankrijk. De aankomst bovenop de berg is hemels, maar slechts vier van hen komen levend terug in het dal. Wat is daar onderweg gebeurd? Dertig jaar later gaan de vier overgebleven vrienden deze tocht nogmaals maken. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Het is een zware, maar gezellige fietstocht tot jeugdvriendin Laura zich meldt en de ‘spoken’ uit het verleden zich aandienen…
13 februari Lingui, the Sacred Bond (Tsjaad, Frankrijk, 2021, 1:27 uur)
13 maart Night Train to Lisbon (Duitsland, Zwitserland, Portugal 2013, 1:50 uur)
17 april Tori et Lokita (België, 2022, 1:28 uur)
8 mei Druk (Denemarken, 2020, 1:56 uur)
zomerstop
11 september
9 oktober
13 november
11 december
Wilt u een film zien, geef dat dan door via de mail *protected email*; dat helpt hen om de catering en zaalindeling in te schatten. Locatie: Aula Niftarlake College, Pauwenkamp 151, Maarssenbroek. Inloop: vanaf 19:30 uur. Aanvang: 20:00 uur. Ze sluiten dan het hek van het schoolterrein af. Los kaartje: € 8,00 te voldoen via PIN of contant aan de zaal.
FILMTIPS: 100up: Het geheim van vitaal ouder worden Een film over kleurrijke honderdplussers, die nog volop in het leven staan. Sommige werken zelfs nog dagelijks. Het zijn doorzetters, buitenbeentjes, overlevers, gokkers, gepijnigd maar toch vrolijk. Genieten van het delen en geven.
Old Passioned: Opmerkelijke ouderen vol passie en levenslust Vier opmerkelijke ouderen die niet van stoppen weten. Een zwemkampioene, een karateleraar, een naaktmodel en een goochelaar/drummer. Thema’s als nooit te oud / durf je te laten zien / blijf weerbaar / zelfvertrouwen passeren de revue. Wat is hun geheim om zo fit, actief en ogenschijnlijk gelukkig te zijn? Hoe gaan ze om met tegenslagen in hun leven en welke boodschap hebben ze naar de almaar groeiende groep ouderen?
De grote filosofen over ouderdom door Joep Dohmen en Jan Baars In de laatste 150 jaar is onze gemiddelde levensverwachting meer dan verdubbeld. Veel is al gezegd over de economische, biologische en medische gevolgen daarvan. Maar wat betekent ouder worden eigenlijk? Is het de laatste reis naar de dood of een diep en intens ervaren afsluiting van het leven? Is het een kwestie van vooral proberen? Jong te blijven? Of heeft de ouderdom zijn eigen onvervreemdbare kwaliteiten?
BOEKENTIPS: Vrolijk verval door Hedy d’Ancona
Oud zijn is geen drama. D’Ancona bespreekt ouderdomsverschijnselen als euthanasie, onzichtbaar worden en handen die verschrompelen tot perkament. Vrolijker is het als het gaat over late liefdes, vel-seks en ’s ochtends opstaan met een plan in je hoofd. Het is een boekje met de bekende d’Ancona mix: scherpe analyses, relativerende humor en activisme. Er zijn bijvoorbeeld te weinig oude rolmodellen. Stop met stereotyperingen van de eenzame, hulpbehoevende ouderen. Oud zijn is een tijd voor verwondering. De onzichtbaarheid van ouderen in Nederland noemt d’Ancona ‘zachte uitsluiting’. Terwijl je de tijd hebt om een boeiende ontdekkingsreis te beginnen. ’s Ochtends wakker worden met een plan. Dat hoeft heus niet hoogdravend te zijn. Als je ’s avonds terugkijkt en constateert dat je gedaan hebt wat je wilde doen, geeft dat het leven zin.
Ook ouderen moeten zich bevrijden uit de voorgeschreven rol. Het gaat ook bij hen om zelfbeschikking en zelfontplooiing, meepraten in plaats van besproken worden.
Hermann Hesse behoort tot de schrijvers die het geluk hadden oud te worden. Hierdoor kon hij over lange tijd toonaangevende karakteristieken in werk en leven vastleggen. Hesse was, na een leven vol intensiteit en productie, 85 jaar geworden. Hij keek terug op een carrière vol opgang en tegenspoed. Het aantal Hesse-golven in de literatuur is aanzienlijk geweest. Steeds werd gereageerd op de geheel eigen aspecten in zijn werk met betrekking tot de sociale en politieke omwentelingen van zijn tijd.
Hesse was niet anti-Duits maar wel kritisch tegenover de zich aftekenende totalitaire staat. Door zijn hele werk heen strooide hij zijn doorleefde gedichten en teksten over het ouder worden.
De jaren maken hem werkelijk wijs. Hij doorziet steeds beter de knelpunten in zijn leven, hij waardeert meer en meer het dagelijks opkomen van de zon. Bij verlies van kleur en hartstocht geniet hij steeds meer van contouren en profielen.
Ouder wordend blijft in hem de jeugd leven. Het ouder worden neemt hij als afscheid mee naar de mooiere wereld na het graf. De thans weer gelezen en geprezen Hesse leert ons de kunst van het ouder worden. Dit voor alle liefhebbers van Hesse verrassende boek is voorzien van foto’s van Hesse’s zoon Martin Hesse
Oud worden zonder het te zijn door Rudi Westendorp
Oud worden zonder het te zijn’ is hèt boek over hèt onderwerp van de 21ste eeuw. Het belicht onze levensloop van alle kanten, van biologie en geneeskunde tot zorg en maatschappij.
De oudste mens aller tijden is 122 geworden. En de eerste die 135 wordt, is al geboren. Wat betekent dat voor de kinderen van nu? Weten zij dat ze eeuweling worden? Beseft een 70-jarige dat hij nog maar net komt kijken? Op deze vragen en vele andere geeft Rudi Westendorp antwoord in Oud worden zonder het te zijn. Hij legt uit waarom we ouder en ouder worden en hoe we dat lange leven de baas kunnen blijven.
Ouder worden is een feest door Deltas Het is niet omdat je nu een jaartje ouder wordt, dat er niet meer gelachen mag worden. Integendeel: als lachen het beste medicijn is, dan is dit boek wellicht de meest doeltreffende behandeling tegen allerlei ouderdomskwaaltjes en -pijntjes. Het staat boordevol grappige, en vaak ook treffende citaten over de voor- en nadelen van het ouder worden. Dus ga lekker zitten, vergeet je leesbril niet en laat je inspireren door deze gouden wijsheden en hilarische uitspraken.
Positief ouder worden door André M. van Leijenhorst
We worden in dit deel van de wereld beduidend ouder dan een tijdje geleden en dat wordt meestal als positief beleefd. Wat vroeger ‘le troisième age’ heette – die term roept ergens omfloerste bezinning op – heet nu nog weleens ’the golden years’. Of, iets oubolliger, de glans van grijs. Maar er zijn ook de kosten van de vergrijzing, ouder worden als een maatschappelijk probleem, kwetsbare ouderen als een nieuwe doelgroep voor zorgaanbieders. Potentieel langer leven vraagt om nieuwe inspirerende bakens en richting gevers. Dit boek gaat over Positief Ouder Worden. Als mensen ouder worden, moeten ze vaak meer doen en harder werken om dezelfde of een betere kwaliteit van leven te realiseren. En die inspanning heeft een andere focus dan wanneer mensen jong zijn. Dit boek gaat over levensthema’s in de senioren levensloop en is expliciet geschreven vanuit de vraag “hoe kun je je als senior verder ontwikkelen?” Een pragmatisch en onderbouwd boek. Gebaseerd op gesprekken met deskundigen, inzichten uit de vakliteratuur en op de eigen en professionele ervaringen van de auteur, psycholoog en gespecialiseerd in goed ouder worden. Verder vindt de lezer in dit boek reflecties, mijmeringen over optimisme, plannen maken, communiceren, omgaan met tegenslag en over bezieling. Zin in je leven: genoegen en betekenis. Een mooie combinatie. www.zininjeleven.com
Onderweg naar Museum Kranenburgh in Bergen zit ik me te verheugen: twee heel verschillende expo’s, op de begane grond de tekeningen van illustrator Thé Tjong-Khing en in de benedenzaal Die Brücke, een Duitse stroming waar ik nog nooit van had gehoord, dus ik ben benieuwd. Het universum van Thé Tjong-Khing, meervoudig winnaar van het Gouden Penseel, begint met een zaalhoge tekening, geflankeerd door een scherm waarop Khing (zijn voornaam) aan kinderen vertelt dat hij houdt van enge dingen! Draken en monsters, vooral afgekeken van de bizarre wezentjes van Hiëronymus Bosch die hij uitgebreid heeft bestudeerd. In de zalen die volgen, heel veel originele tekeningen, nóg een video, ruimte voor kinderen om zelf te tekenen (en de tekeningen mogen opgehangen worden!), verkleedkleren, en een leeshoek met heel veel boeken die door Khing zijn geïllustreerd. Echt een aanrader voor een bezoek met (klein)kinderen.
In de kelder, bereikbaar per trap of lift, speelt een heel ander verhaal: de Duitse stroming “Die Brücke”, die in het begin van de vorige eeuw de Europese kunstwereld wakker schudt met hun antiburgerlijke houding. De naam symboliseert de overgang tussen oud en nieuw. Er zijn onder andere veel houtsneden, die je in die periode ook bij diverse kunstenaars bij ons zag; als ergens een nieuwe trend ontstaat doen er al snel anderen aan mee. De pioniers zijn Heckel, Kirchner, Mueller, Nolde, Pechstein en Schmidt-Rottluff. Meerdere van hun schilderijen werden beschouwd als ‘entartete’ Kunst: expressionisme en abstracte kunst voldeden niet aan de eisen van de nationaalsocialisten. Door M.B.
VOGELS SPOTTEN De IOS-app Vogels in Nederland helpt vogels herkennen. Hierin staat informatie over de meest voorkomende vogelsoorten in Nederland en zijn fragmenten te vinden van hun fluitje. Download Vogels in Nederland gratis via de App Store (IOS). Of download Birdnet gratis via de Play Store (Android) of App Store (IOS).
INSECTEN LEREN KENNEN Meer leren over de natuur kan met de App iNaturalist. Maak een foto van een plant, insect, vogel of schillen en de App vertelt waarmee u te maken heeft. Download de app iNaturalist gratis via play Store (Android) of App Store (iOS)