Cultuur

Er zijn vaste activiteiten en door de leden georganiseerde activiteiten. Inmiddels heeft zich een museumgroep gevormd.
Wil je zelf een uitstapje, activiteit, lezing of bijeenkomst organiseren: meld dat dan op ons emailadres en wij helpen je het te organiseren.

OROEP voor LEESKRING Vechtse Plussers   

Graag nodigen wij leden uit mee te doen aan een op te zetten Leeskring binnen de Vechtse Plussers. Voorsteldatum is vrijdag 26 april om 19.30 uur bij Ria Post in Breukelen.

  1. We kunnen kijken welke boeken wij leuk vinden;
  2. We dienen een frequentie te bedenken waarin we een boek lezen en bij elkaar komen;
  3. Misschien is 6 personen een mooi aantal om een Leeskring te starten.

Wil je je opgeven, mail dan naar met als onderwerp Leeskring.

COLLEGES door OudGeleerdJongGedaan over Van Aartsengel tot Zonnekrans: DE BEELDTAAL VAN DE CHRISTELIJKE KUNST

Mis deze unieke kans niet om uw kennis over christelijke kunst te vergroten en uw brein vitaal te houden! In samenwerking met Vera Vandervesse organiseren de Vechtse Plussers een serie van vier colleges over de fascinerende wereld van de christelijke kunst. Deze seniorencolleges worden gegeven door studenten die zijn aangesloten bij Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan.

Of u nu een kunstliefhebber bent, een geschiedenisfanaat of gewoon nieuwsgierig bent naar de betekenis achter religieuze kunstwerken: deze collegereeks is voor iedereen toegankelijk en voorkennis is niet nodig. Masterstudent Kunstgeschiedenis Luuk neemt u mee op een reis door tweeduizend jaar kunstgeschiedenis van Michelangelo’s beroemde Schepping van Adam tot het meesterwerk Lam Gods van Jan van Eyck.

We bestuderen niet alleen de schoonheid van deze topstukken, maar duiken ook dieper in de symboliek en de verhalen die erachter schuilgaan. Wat betekent de aureool rond een heiligenhoofd? Waarom is de kleur blauw zo belangrijk in religieuze kunst? En wat is de betekenis van de druiventros in de hand van Jezus?

Praktische informatie:

Locatie: Dorpshuis Maarssen (Vondelstraat 51), Maarssendorp

Data: 4 dinsdagavonden 14, 21 en 28 mei en 4 juni van 19.00 uur tot 20.00 uur

Kosten: €10 voor het geheel: zo kan elke 55+er met een klein budget meedoen (leden en niet-leden van de Vechtse Plussers).

Aanmelden: een e-mail sturen naar

Enthousiast geworden? Meld u dan snel aan en we zien u graag bij deze colleges!

FILMHUIS MAARSSEN:

13 mei                   Buddy

Na de zomerstop zijn er voorstellingen op de volgende data:

9 september

14 oktober

11 november

9 december

Wilt u een film zien, geef dat dan door via de mail ; dat helpt hen om de catering en zaalindeling in te schatten. Locatie: Aula Niftarlake College, Pauwenkamp 151, Maarssenbroek. Inloop: vanaf 19:30 uur. Aanvang: 20:00 uur. Ze sluiten dan het hek van het schoolterrein af. Los kaartje: € 8,00 te voldoen via PIN of contant aan de zaal.

APPELTAARTCONCERTEN

Stichting Appeltaartconcerten komt met appeltaart en klassieke muziek naar de mensen toe: om mensen te raken en te ontroeren. Het is informeel, laagdrempelig, feestelijk en ontroerend. Uiteraard wordt er in de pauze of na afloop appeltaart geserveerd. De appeltaart staat symbool voor de warme sfeer van de concerten. Voor actuele concerten raadpleeg https://appeltaartconcerten.nl/speellijst/

TE BEKIJKEN:

FILMTIPS:
100up: Het geheim van vitaal ouder worden
Een film over kleurrijke honderdplussers, die nog volop in het leven staan. Sommige werken zelfs nog dagelijks. Het zijn doorzetters, buitenbeentjes, overlevers, gokkers, gepijnigd maar toch vrolijk. Genieten van het delen en geven.

Old Passioned: Opmerkelijke ouderen vol passie en levenslust
Vier opmerkelijke ouderen die niet van stoppen weten. Een zwemkampioene, een karateleraar, een naaktmodel en een goochelaar/drummer. Thema’s als nooit te oud / durf je te laten zien / blijf weerbaar / zelfvertrouwen passeren de revue. Wat is hun geheim om zo fit, actief en ogenschijnlijk gelukkig te zijn? Hoe gaan ze om met tegenslagen in hun leven en welke boodschap hebben ze naar de almaar groeiende groep ouderen?

De grote filosofen over ouderdom door Joep Dohmen en Jan Baars
In de laatste 150 jaar is onze gemiddelde levensverwachting meer dan verdubbeld. Veel is al gezegd over de economische, biologische en medische gevolgen daarvan. Maar wat betekent ouder worden eigenlijk? Is het de laatste reis naar de dood of een diep en intens ervaren afsluiting van het leven? Is het een kwestie van vooral proberen? Jong te blijven? Of heeft de ouderdom zijn eigen onvervreemdbare kwaliteiten?

BOEKENTIPS:
Vrolijk verval door Hedy d’Ancona

De kunst van het ouder worden door Hermann Hesse

Oud worden zonder het te zijn door Rudi Westendorp

Ouder worden is een feest door Deltas
Het is niet omdat je nu een jaartje ouder wordt, dat er niet meer gelachen mag worden. Integendeel: als lachen het beste medicijn is, dan is dit boek wellicht de meest doeltreffende behandeling tegen allerlei ouderdomskwaaltjes en -pijntjes. Het staat boordevol grappige, en vaak ook treffende citaten over de voor- en nadelen van het ouder worden. Dus ga lekker zitten, vergeet je leesbril niet en laat je inspireren door deze gouden wijsheden en hilarische uitspraken.

Positief ouder worden door André M. van Leijenhorst

VOGELS SPOTTEN
De IOS-app Vogels in Nederland helpt vogels herkennen. Hierin staat informatie over de meest voorkomende vogelsoorten in Nederland en zijn fragmenten te vinden van hun fluitje.
Download Vogels in Nederland gratis via de App Store (IOS).
Of download Birdnet gratis via de Play Store (Android) of App Store (IOS).

INSECTEN LEREN KENNEN
Meer leren over de natuur kan met de App iNaturalist. Maak een foto van een plant, insect, vogel of schillen en de App vertelt waarmee u te maken heeft.
Download de app iNaturalist gratis via play Store (Android) of App Store (iOS)