Cultuur

Er zijn vaste activiteiten en door de leden georganiseerde activiteiten.
Wil je zelf een uitstapje, activiteit, lezing of bijeenkomst organiseren: meld dat dan op ons emailadres: en wij helpen je het te organiseren.

TERUGBLIK WORKSHOP GENEALOGIE:

De workshop van 26/1 j.l. onder bezielende leiding van Frans van Tongeren was een groot succes. Na een inleiding met de betekenis van de genealogische terminologie, doorspekt met anekdotes over Frans’ eigen zoektochten in de materie, ging iedereen voor zichzelf aan de slag. Opvallend was dat de meesten al een blocnote bij zich hadden met allemaal notities tot hoever ze waren gekomen. Waar men was vast komen te zitten kon Frans vaak hulp bieden en ook plenair tips geven. Zo kwam iemand erachter dat de naam van haar oma altijd verkeerd was geschreven en een ander dat een zeer vruchtbaar huwelijk pas na een paar jaar op gang was gekomen. Na een zeer geanimeerde middag werd besloten om over zes weken weer bij elkaar te komen voor een boost in de goede richting. Wij kijken uit naar het vervolg.

OPROEP OM EEN SMARTLAPPENKOOR OP TE RICHTEN:

Wij zoeken 20-50 enthousiastelingen. We gebruiken orkestbanden om ’t smartlappenkoor muzikaal te ondersteunen. 1 x per 14 dagen 1,5 uur oefenen!

MEDESTANDERS GEZOCHT VOOR MUSEUMBEZOEK

Eén van onze leden kwam met het idee om samen met andere Museumkaarthouders allerlei musea te bezoeken, met de trein. Wie heeft daar ook zin in? Meld je aan via het contactformulier of rechtstreeks via .

KUNST AAN DE VECHT:
Ontdek de leukste creatieve workshops en cursussen van Utrecht tot Muiden, van huiskamer tot atelier. Schilderen, fotograferen, tekenen, dansen, schrijven,….
Kijk voor de actuele agenda op https://www.kunstaandevecht.nl/

TE BEKIJKEN:
Vechtstreekmuseumwww.vechtstreekmuseum.nl
Fort Maarsseveen: www.fortmaarsseveen.nl

Slot Zuylenwww.slotzuylen.nl
Molen de Hoopwww.molenloenen.nl
Streekmuseum Vredegoedhttps://vredegoed.nl
Kasteel/Museum Sypesteyn
https://sypesteyn.nl
Fort Nieuwersluiswww.fortnieuwersluis.nl
Kasteel Loenersloothttps://www.utrechtslandschap.nl/loenersloot
Doornburgh: https://www.buitenplaatsdoornburgh.nl

FILMHUIS MAARSSEN:

9 Januari       Ventoux (Nederland, 2015, 1:44 uur)            Ventoux is een verfilming van het gelijknamige boek van Bert Wagendorp. Het verhaal draait om vijf jonge mannen die besluiten om op hun racefiets de Mont Ventoux te beklimmen. Ze worden hierbij ondersteund door Laura, een beeldschone jonge vrouw die in een spontane bui besluit met de jongens mee te reizen naar Frankrijk. De aankomst bovenop de berg is hemels, maar slechts vier van hen komen levend terug in het dal. Wat is daar onderweg gebeurd? Dertig jaar later gaan de vier overgebleven vrienden deze tocht nogmaals maken. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Het is een zware, maar gezellige fietstocht tot jeugdvriendin Laura zich meldt en de ‘spoken’ uit het verleden zich aandienen…

13 februari    Lingui, the Sacred Bond (Tsjaad, Frankrijk, 2021, 1:27 uur)

13 maart        Night Train to Lisbon (Duitsland, Zwitserland, Portugal 2013, 1:50 uur)

17 april          Tori et Lokita (België, 2022, 1:28 uur)

8 mei              Druk (Denemarken, 2020, 1:56 uur)

zomerstop

11 september

9 oktober

13 november

11 december

Wilt u een film zien, geef dat dan door via de mail ; dat helpt hen om de catering en zaalindeling in te schatten. Locatie: Aula Niftarlake College, Pauwenkamp 151, Maarssenbroek. Inloop: vanaf 19:30 uur. Aanvang: 20:00 uur. Ze sluiten dan het hek van het schoolterrein af. Los kaartje: € 8,00 te voldoen via PIN of contant aan de zaal.

FILMTIPS:
100up: Het geheim van vitaal ouder worden
Een film over kleurrijke honderdplussers, die nog volop in het leven staan. Sommige werken zelfs nog dagelijks. Het zijn doorzetters, buitenbeentjes, overlevers, gokkers, gepijnigd maar toch vrolijk. Genieten van het delen en geven.

Old Passioned: Opmerkelijke ouderen vol passie en levenslust
Vier opmerkelijke ouderen die niet van stoppen weten. Een zwemkampioene, een karateleraar, een naaktmodel en een goochelaar/drummer. Thema’s als nooit te oud / durf je te laten zien / blijf weerbaar / zelfvertrouwen passeren de revue. Wat is hun geheim om zo fit, actief en ogenschijnlijk gelukkig te zijn? Hoe gaan ze om met tegenslagen in hun leven en welke boodschap hebben ze naar de almaar groeiende groep ouderen?

De grote filosofen over ouderdom door Joep Dohmen en Jan Baars
In de laatste 150 jaar is onze gemiddelde levensverwachting meer dan verdubbeld. Veel is al gezegd over de economische, biologische en medische gevolgen daarvan. Maar wat betekent ouder worden eigenlijk? Is het de laatste reis naar de dood of een diep en intens ervaren afsluiting van het leven? Is het een kwestie van vooral proberen? Jong te blijven? Of heeft de ouderdom zijn eigen onvervreemdbare kwaliteiten?

BOEKENTIPS:
Vrolijk verval door Hedy d’Ancona

De kunst van het ouder worden door Hermann Hesse

Oud worden zonder het te zijn door Rudi Westendorp

Ouder worden is een feest door Deltas
Het is niet omdat je nu een jaartje ouder wordt, dat er niet meer gelachen mag worden. Integendeel: als lachen het beste medicijn is, dan is dit boek wellicht de meest doeltreffende behandeling tegen allerlei ouderdomskwaaltjes en -pijntjes. Het staat boordevol grappige, en vaak ook treffende citaten over de voor- en nadelen van het ouder worden. Dus ga lekker zitten, vergeet je leesbril niet en laat je inspireren door deze gouden wijsheden en hilarische uitspraken.

Positief ouder worden door André M. van Leijenhorst

RECENSIE Museumbezoek:

VOGELS SPOTTEN
De IOS-app Vogels in Nederland helpt vogels herkennen. Hierin staat informatie over de meest voorkomende vogelsoorten in Nederland en zijn fragmenten te vinden van hun fluitje.
Download Vogels in Nederland gratis via de App Store (IOS).
Of download Birdnet gratis via de Play Store (Android) of App Store (IOS).

INSECTEN LEREN KENNEN
Meer leren over de natuur kan met de App iNaturalist. Maak een foto van een plant, insect, vogel of schillen en de App vertelt waarmee u te maken heeft.
Download de app iNaturalist gratis via play Store (Android) of App Store (iOS)